След злополучното завършване на мисията на сондата „Фила“, Розета, която се намира на орбита около кометата, ще продължи своята работа. В течение на цялата следваща година, докато кометата се движи към Слънцето, спътникът ще продължи своето изследване.

modul-fila-otstykovalsya-ot-kosmicheskogo-apparata-rosetta_741Продължила едва шейсет и четири часа, мисията на първия апарат, кацнал на комета, завърши поради изчерпване на енергията на батериите. За жалост, лошият късмет запрати „Фила“ на място, недостъпно за слънчевите лъчи и въпреки успешното кацане, сондата не успя да извърши пълния обем работа, който бе предвиден.

Състоянието на спътника Розета, обаче, се оценява като отлично: всички уреди и инструменти на борда му функционират нормално. Затова учените преминават към нова фаза на проучване на кометата 67P/Чурюмов-Герасименко – от обикалящия на орбита около нея спътник, който е способен да провежда редица рутинни измервания.

В течение на цяла година ще се събират данни за движещата се към Слънцето комета, която ще премине максимално близо до нашата звезда. През тези близо дванайсет месеца ще бъдат пуснати два пъти двигателите на „Розета“ за корекция на орбитата. Това ще позволи на апаратът да лети на височина от тридесет километра над изследваната комета.

След като достигне зададената височина, апаратът в продължение на десет дни ще се спусне още по-ниско – на десет километра от повърхността, за да могат учените да съставят карта на големите части на ядрото и да съберат при състояние на растяща активност газ, плазма и прах за анализ. След това апаратът ще се върне на предишната орбита и ще продължи да следва кометата по пътя ѝ през Слънчевата система. Учените все още се надяват, че слънчевите батерии на „Фила“ ще бъдат осветени поне за кратко при преминаването на кометата покрай Слънцето, което ще позволи довършването на част от предвидените изследвания.