Родителите, показващи големи очаквания към децата си за успеваемостта им в училище, помагат те да се учат по-добре. Но това е вярно само в случай, че очакванията на възрастните са реални. Иначе завишените родителски изисквания водят до обратния резултат, доказаха учени от университета в Рединг, Великобритания.

student empowermentИзследователите анализирали данни за 3 530 ученици на средна възраст и за техните родители, събрани в периода 2002–2007 г. в Бавария, Германия. Психолозите фиксирали успеваемостта на учениците, в частност, по математика. След това питали родителите, каква оценка биха желали да има тяхното дете и каква в действителност, според тях, то може да получи.

Оказало се, че завишените очаквания на родителите само пречат на децата да постигат високи резултати в учението. Тези изводи съвпаднали и с данните от аналогично изследване, проведено преди това в Германия.

Във връзка с това ръководителят на изследването, проф. Мураяма и неговите колеги призовават родителите да бъдат по-внимателни в очакванията си към децата. Учените отбелязват, че проведените от тях и колегите им изследвания водят до един прост извод: всички надежди, възлагани на децата, трябва да бъдат реалистични, иначе те ще им нанесат само вреда. Затова и една от задачите на учителите е да формират у родителите именно реалистични очаквания относно успеваемостта на децата им.

Източник: ScienceDaily