Холандски учени разработват нов начин за борба с ятата птици, които често представляват голяма опасност за кацащи и излитащи самолети по летищата. Става дума за птици-роботи, чието първо тестване е било успешно, както пишат световните медии.

3009_us-airport-hopes-grass-will-stop-bird-strikes_topimage_US_Airport_Bird_Strikes Според официалната информация, предоставена от учените, роботизираните устройства имитират соколи и орли, а основното им предназначение е справяне с проблема с големи струпвания на пернати по пистите на летищата в цял свят.

Учените вече са изпробвали конструираното от тях технологично устройство на сметище, където винаги се събират стотици и хиляди чайки. За радост на специалистите, буквално няколко минути след пуска на роботите-ястреби в небето, броят на чайките рязко намалял.

GreenX_Hawk-SchipholОсновната цел, която си поставят учените, е регулиране на проблема с голямото разпространение на птици около холандските летища, тъй като според информация от орнитолозите популациите им по тези места нарастват. Тестовете на роботите-птици ще продължат, преди да се вземе решение за използването им рисковите зони около летищата.