Често смятаме, че роботите са постижение на нашето време – ерата на високите технологии, но всъщност още в далечното минало са били изработвани удивителни механични играчки и машини. Невероятната механична гъсеница, продадена на търг през 2010 г. е доказателство, че и преди 200 години находчиви изобретатели са създавали играчки-роботи, които поразяват публиката и днес.

Етиопската гъсеница – забавна старинна играчка

Тази оригинална играчка е направена от злато и е украсена със скъпоценни камъни. Трудно е да се повярва, но този уникален механичен робот е направен още преди ерата на електричеството, в началото на по-миналия век. Неин автор е швейцарският часовникар Хенри Мейлард, който смятал да я продаде на богат китайски аристократ.

Роботът-играчка бил наречен „Етиопска гъсеница“ като Мейлард и партньорът му – друг легедарен майстор на часовници – Жак Дроз организирали изложба, за да демонстрират своята колекция от миниатюрни ювелирни играчки в Лондон. Не е за чудене, че публиката била удивена.

Понастоящем са известни само шест механични играчки, създадени от Мейлард, пет от които се намират в частни колекции в Европа, а една е в музея Патек-Филип.

За Хенри Мейлард не е известно много. Той е роден в 1745 г. в Швейцария и е бил майстор в областта на часовникарското изкуство в Лондон, като правел часовници и други механизми, включително и различни роботи. Сред тях имало и едни по-особени – автоматони, механични машини-играчки, които можели да пишат думи на френски и английски език, а също и да рисуват определени изображения.

Движенията на автоматоните били основани на принципите на класическата механика. Когато през 1928 г. един такъв робот попаднал в Института Франклин във Филаделфия, никой не знаел откъде е и кой е неговият автор. Щом успели да го задействат, обаче, автоматонът сам „съобщил“, кой е неговият създател, изписвайки името на Мейлард.

Етиопската гъсеница бе продадена на азиатски богаташ на аукцион в Женева през 2010 г. за 415 хиляди долара. Тя се състои от 11 съединени сегмента, разделени от колела от перли. Изделието е покрито с прозрачен червен емайл и е украсено с различни скъпоценни камъни в златен обков – рубини, тюркоаз, диаманти и изумруди. Долната част на играчката е покрита с черен емайл и позлата.

Когато се пусне, гъсеницата започва по съвсем реалистичен начин да се движи по плоска повърхност, движейки задната и предната си част нагоре-надолу, имитирайки движението на жива гъсеница.