Старият римски път, заснет от фотографа Марк Андреас Джоунс, се намира недалеч от градчето Халнакер в Западен Съсекс. Вековните дървета от двете страни на пътя преплитат клоните си и образуват вълшебен тунел. Не е чудно, че мястото изключително популярно сред туристи и фотографи, но малцина обръщат внимание на самия път, който е на повече от 2000 години. 

bd515c8e703c53fcc0c6e2a75483e2f8„Приказният тунел“ е част от стария римски път, известен с името Стейн стрийт (англ. Stane Street), водещ от Лондон до Чичестър, административния център на графство Западен Съсекс. И макар от строителите на римски пътища да ни отделят 20 века, те продължават да привличат интереса на учени, инженери и археолози. И това не е чудно, тъй като на много места римските пътища са оцелели до наши дни и са недостижими по отношение на здравината си – те имат нужда от ремонт не по-често от веднъж на 100–170 години!

Причините за устойчивостта и дълговечността на тази древна инфраструктура са много. На първо място, roadпътното строителство е било важен отрасъл при римляните, в който са работели хиляди хора, ръководени от обучени инженери. Второ, всеки път е бил правен по специална технология: първо се изкопавало трасето на пътя, което след това се запълвало с 4-5 слоя настилка. В разрез римският път достигал до 130 см дебелина, а в някои случаи до 240 см. Върху най-долния трамбован земен слой лягал слой от плоски камъни, споени с варов разтвор. Дебелината на този слой достигала до 30 см. Третият и четвъртият слоеве били от пясък и чакъл, споени с римски бетон. Най-горният слой бил изграден от плоски камъни, дебели до 13 см и с площ до 90 кв. см.

За да се запазят по-добре пътищата, средата им е била издигната и така водата се оттичала в канавките отстрани. Ако почвата била блатиста, вместо изкоп римляните правели насип, върху който строели пътя.
В началото на II век, при император Траян, вече съществували около 100 000 километра държавни пътища. Впечатляващото е, че от тях само 14 000 километра били построени в самата Италия, а останалите били в провинциите.roman_road_02

Любопитно е, че асфалтът бил добре известен на римляните, но те не го използвали за строителство на пътища, защото го смятали за недълговечен материал.