Все повече хора планират отрано лятната си почивка – така имат възможност да изберат най-доброто, а и да спестят не малко пари. Ако не знаете, същият подход е печеливш и в една друга сфера – чуждоезиковото обучение. Пролетта е време не само за планиране на лятната почивка, но и на новата учебна година. Ако Вие или Вашите деца учите, или искате да започнете да изучавате чужд език, сега е моментът да се запишете за следващото ниво. Защо ли?

Българинът няма нужда да бъде убеждаван, че ако има нещо, за което да си заслужава да отдели от семейния бюджет – това е чуждоезиковото обучение. С ранно планиране можете да спестите не малко пари. Отстъпките при ранно записване в различните фирми за чуждоезиково обучение варират. Някои езикови школи, освен намаление на таксата при ранно записване, предлагат и различни допълнителни преференции. Една от най-големите езикови вериги в страната например предлага като бонус при ранно записване безплатно обучение за родителите, допълнителни отстъпки за студенти и за второ дете. Така че мисията не е невъзможна, а дори може да бъде много изгодна.

Именно през пролетта и лятото повечето езикови школи започват да предлагат намаления от таксата за цялата следваща учебна година при ранно записване. Схемата не е по-различна от планирането на лятната почивка – колкото по-рано, толкова по-евтино. Но докато от почивка на море или в чужбина можете да се лишите, то решили ли сте веднъж да вложите пари в бъдещето на вашето дете (колкото и банално да звучи, това си е самата истина), като го запишете да изучава чужд език, не трябва да прекъсвате до края, иначе инвестицията ви пропада или няма да донесе търсения резултат. А той е – много добро владеене на чуждия език и съответния сертификат, позволяващ работа в България и Европа. Трудно може да се намери добра професия и да се направи добра кариера без владеене на чужд език. Още повече, вече сме член на Европейския съюз, а според стратегията за многоезичието на ЕК, всяко дете трябва да научи поне два чужди езика, започвайки от най-ранна възраст.

В последните години и в България се наблюдава тенденцията, все повече родители да записват децата си да учат чужд език от най–ранна възраст. Според статистиката 70% от българските ученици изучават английски език като пръв чужд език, като в горното средно образователно ниво процентът достига 87% .

В момента 30% от възрастното население в ЕС заявяват, че владеят чужд език на добро ниво. Най-високи проценти са отбелязани в Латвия (55%), Словения (45%) и Словакия (44%). Процентът се понижава във Франция, Румъния, Унгария, Италия , Полша, България, Великобритания и Чешката република – 10%. Негативното за нас сравнение със сигурност ще се промени след едно две десетилетия, тъй като въпреки кризисния 25-годишен преход, българинът не е преставал да отделя пари за доброто езиково обучение на децата си. А голяма част от децата на прехода вече пораснаха.

Инвестицията е добра и от икономическа и финансова гледна точка – инфлацията си върви, икономиката излиза от една криза, за да влезе в друга, а не се очертава индексация на заплатите, така че наесен натоварването на семейния бюджет и с такса за езиковата школа може да се окаже още по-трудна задача, особено след отпускарския летен удар по джоба и разходите покрай първия учебен ден.