Антрополози се научиха да определят етническия произход на хората по пръстови отпечатъци. Засега учените успяват да установят разлика по този параметър между представители на бялата и черната раса.

1280px-Fingerprints_taken_by_William_James_Herschel_1859-1860Резултатите от изследването, проведено от американски специалисти от Университета в щата Вашингтон, са публикувани в списание American Journal of Physical Anthropology.

Вече над един век криминалистите работят с пръстови отпечатъци за изясняване личността на престъпниците. Най-често специалистите се ориентират по вариации на второ и трето ниво, които се наричат минуции – уникални за всеки отпечатък признаци, определящи точките на изменение на структурата на папиларните линии. Към тях се отнасят, в частност, прекъсванията и разклоненията на папиларните линии на пръстите.

Пръстовите отпечатъци отдавна привличат вниманието не само на полицаите, но и на антрополозите, занимаващи се с дерматоглифика, наука за „рисунките” по кожата. Но антрополозите се занимават основно с вариациите от първо ниво – количеството на папиларните линии и тяхното общо разположение. Смята се, че именно тези особености може да отразяват по-широки закономерности.

Авторите на изследването решили да преразгледат този подход. Те взели отпечатъци от пръстите на 243 граждани на САЩ с европейски и афроамерикански произход, както мъже, така и жени. Анализирайки признаците и от първо, и от второ ниво, учените установили, че полът не оказва влияние върху пръстовите отпечатъци, но расовата принадлежност може да бъде разкрита по определени параметри.

Анализът показал, че представителите на европеидната и негроидната раси се различават по характера на разклоненията на папиларните линии на пръстите (признак от второ ниво). Учените се надяват, че това откритие ще помогне на криминалистите по-точно да определят кръга заподозрени по пръстовите отпечатъци. Те не изключват възможността, следващи изследвания да хвърлят светлина върху връзка между рисунъка по кожата и други антропологически параметри.