Днес, 15 септември, 64 841 първокласници ще прекрачат за пръв път прага на класните стаи. Общо учениците от първи до XII клас пък са 757 969. Ще им преподават 68 891 учители.

15.09Около 11 хиляди са първокласниците в София – с 500 по-малко от миналата година. Осигурени са и безплатните учебници от първи до седми клас в училищата, като за новата учебна година са преработени букварът за първи клас и учебникът по „Човек и общество“ за четвърти клас.

По традиция преди първия учебен ден вече са ясни и датите за организирането на националното външно оценяване в седми клас. На 18 май 2016 г. ще се състоят държавният зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в ХII клас и националното външно оценяване по БЕЛ в VII клас. На 20 май е насрочен вторият държавен зрелостен изпит в XII клас и външното оценяване по математика в VII клас.

Матурите вече ще са на модули

През новата учебна година ръководството на образователното министерство предприема мерки, за да се спре с изнасянето на информация от държавните зрелостни изпити в XII клас и с преписването. Затова матурата по български език и литература (БЕЛ) в XII клас през май 2016 г. ще бъде разделена на три модула, съобщи заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева.
Сега зрелостниците по БЕЛ се явяват на тест с 41 въпроса, като 41-ият от тях е за написването на интерпретативно съчинение или есе по зададена тема.

„Идеята ни е последният 41-ви въпрос да бъде съобщаван на зрелостниците след приключването на предишните два модула“, обясни Кастрева. Тя отбеляза, че тези процедури ще бъдат разписани в заповед на министъра на образованието.