Първите хора може да са напуснали Африка почти два пъти по-рано, отколкото се смяташе досега, преди около 120 хиляди години, за което сочат откритите останки от кроманьонци в пещерата Фуян в Южен Китай.

_86114360_human-teethОценката на учените е, че съвременните хора са се появили на територията на днешен Китай още преди 80 хиляди години, което измества най-ранното излизане на Homo sapiens от Африка с 40-60 хиляди години назад във времето. Изводите на палеонтолозите са изложени в статия, публикувана в списание Nature.

Учените предполагат, че съвременният човек, Homo sapiens, е възникнал в Източна Африка преди около 200 хиляди години. Времето и пътищата на разселване на човека след напускането на черния континент са предмет на дълги спорове сред антрополозите. Много учени предполагат, че първите хора са напуснали Африка по време на последния междуледников период.

Генетиката и археологическите находки в Близкия Изток сочат, че маршрутът на първите „емигранти“ е вървял по така наречения Нилски коридор, и първата миграция е настъпила преди около 65-40 хиляди години. Но от друга страна, изучаването на останки от първите аборигени в Австралия показва, че човечеството може да е започнало да мигрира много по-рано, преди около100-80 хиляди години.

Мария Мартиньон-Торес и нейните колеги „изкопаха“ поредния аргумент в полза на теорията за „ранната миграция“ на Homo sapiens, провеждайки разкопки на територията на Южен Китай, в пещерата Фуян в провинция Хунан.

Почти веднага учените открили няколко десетки зъба и други останки на древни хора, чиято анатомия била еднозначно идентична с тази на съвременните хора. Анализирайки частиците изотопи в останките и в околните камъни, учените с удивление открили, че имат работа с най-древния Homo sapiens на територията на Евразия – възрастта им варирала от 80 до 120 хиляди години.

Отчитайки максимално далечното разположение на Южен Китай спрямо Африка, учените изчислили, че човечеството е напуснало пределите на своята прародина с 40-70 хиляди години по-рано от досегашните оценки.

Това откритие хвърля светлина и върху две други интересни находки в Китай – останките от загадъчния „човек от Пещерата на червените елени“ и предполагаемия кроманьонец от пещерата Тянюан. Находките на Мартиньон-Торес и нейните колеги добавят аргументи в полза на това, че всички тези представители на рода Homo са били действително съвременни хора, а не потомци на първите изправени на два крака хора (Homo erectus), напуснали Африка преди около 800 хиляди години.

От друга страна, откритието на толкова древна популация на Homo sapiens в Китай поставя пред учените нов въпрос – защо нашите предци са се появили в Европа толкова късно, примерно преди 45-40 хиляди години, докато техните „братовчеди“- предтечи на китайците, напуснали Африка заедно с тях, са заселили източните територии много по-рано.

Както предполагат самите автори на статията, за това може да са били „виновни“ неандерталците, които са попречили на (или поне забавили) кроманьонците да се разселят из Близкия Изток и Европа и потенциално са били в конфликт с тях, а друг фактор може да е бил студеният северен климат, към който емигрантите от гореща Африка още не са били привикнали.

Източник: РИА Новости