Дивите слонове в Тайланд все по-често нападат оризовите полета, лишавайки фермерите от 20% до 90% от реколтата. Но в момента селяните имат нов защитник – пчелите. Кошери, закачени през равно разстояние около оризищата, дават 74 процента гаранция срещу набезите на слоновете и освен това носят по 300 килограма мед на година.

asian_elephants_kuiburi_wayuphong_jitvijakПоставянето на пчелни кошери около оризовите полета се оказа най-ефективната мярка против унищожаващите реколтата диви слонове. Това беше доказано от работници в националния парк Пху Луанг в провинция Лей в североизточен Тайланд, пише вестник Bangkok Post.

Дивите слонове, които в Тайланд постепенно са изтласквани от горите от пасящия там домашен добитък, все по-често похапват в оризовите полета, унищожавайки до 90% от реколтата, според статистика на Департамента на националните паркове в Тайланд.

В много райони от страната за охрана на полята от диви животни се използва „електропастир“ — опънат по периметъра на полето електропровод с високо напрежение — но слоновете често просто разкъсват тези заграждения. Ако фермерите повишат напрежението и силата на тока, това води до гибелта на гигантските животни, към които в Тайланд има особено отношение: убийството на слон традиционно се смята за смъртен грях и сериозно престъпление.

Кошерите, във всеки от които живеят до 20 хиляди пчели, увесени през равни промеждутъци на обикновена въжена ограда, дават 74-процентна гаранция от набези на слонове, докато ефективността на „електропастирите“ е под 50 процента, според наблюденията на работниците в парка Пху Луанг, където „пчелната“ охрана се развива като програма на Департамента на националните паркове. При най-малкото разлюляване на въжето кошерите автоматично се отварят и пчелите излитат за да „прихванат“ нарушителя.

Освен обезпечаване на безопасността на полетата от диви слонове, експерименталната „охранителна система“ от 50 кошера, поставени по периметъра на оризовото поле, дава по 300 килограма мед на година.

Идеята за пчели-пазачи на реколтата не е нова – ръководителят на изследователската станция на националния парк Пху Луанг я взел от интернет – с този способ от години се справят със слоновете в Кения.

Източник: РИА Новости