Учени смятат, че религията не само не учи децата да бъдат по-щедри, а точно обратното – прави ги по-стиснати. Откритието внася нотка съмнение в тезата, че религията и моралът са пряко свързани.

sn-religionПроучването на американските психолози от Университета в Чикаго е описано в статия, публикувана в списание Current Biology.

Доста тиражирано е мнението, че религията способства за укрепването на етичните ценности, а разпространението на атеизма може да доведе до подкопаване на моралните устои на обществото. Авторите на статията доказват, че тази теория не е съвсем обоснована. Търсейки връзка между религиозността и моралните добродетели, учените провели експеримент с 1170 деца на възраст от 5 до 14 години от шест страни: Канада, САЩ, Китай, Йордания, Тайван и Република Южна Африка.

24% от анкетираните деца били от християнски семейства, 43% – от мюсюлмански, 28% – с родители атеисти, а останалите били възпитани в идеите на будизма и юдаизма. Експериментът бил много прост – учените раздавали на всяко дете по 30 популярни в съответната страна стикера и го питали, колко от тях е готово да подари на свой връстник. Резултатите показали, че щедростта на едно дете зависи от два основни фактора – неговата възраст и религиозност.

Що се отнася до възрастта, колкото по-големи били децата, толкова по-готови били да споделят с някого това, което притежават. Изненадата се появила след съотнасяне на религиозните възгледи и щедростта – оказало се, че е налична отрицателна връзка: най-щедри били децата от семейства на атеисти, а най-големи скъперници – децата от мюсюлмански семейства. Децата от християнски семейства заемали междинно място по този показател.

Освен това, психолозите показвали на децата на екран сцени на междуличностно насилие (например, когато някой бута грубо друг) и задавали въпрос, колко строго трябва да бъде наказан виновникът. Експериментът показал, че децата на мюсюлмани са склонни да искат най-тежко наказание на провинилия се, а децата на атеисти – най-лекото. Децата от християнски семейства отново били по средата в своите отговори.