Екип изследователи от Mасачузетския технологичен институт, Калифорнийския технологичен институт, Харвард и няколко европейски университета, разработи способ за увеличаване на производителността на безжичните мрежи до 10 пъти, без да се хвърлят средства за по-голям брой точки за достъп до безжична мрежа или за увеличаване на сигнала. Изследването може да окаже огромно влияние върху производителността на LTE и WiFi мрежите.

По същество, иновацията, получила името  закодиран TCP (англ. Transmission Control Protocol - мрежов протокол за управление на обмена на информация, един от основните, използвани от Интернет), се заключава в това, че се изключват напълно закъсненията, предизвикани от загуба на пакети данни. В кабелните мрежи, загубата на пакети се случва много рядко, но при безжичните мрежи загубата на пакети е на първо място сред факторите, намаляващи пропускателната способност. По информациа на Technology Review, загубата на пакети в WiFi мрежите е средно 2% от всички предавани данни, като може да достигне в определени случаи и 5%.

Дори единичен пропуснат пакет данни предизвиква значително закъснение, тъй като е необходимо време, за да може приемникът да съобщи на подателя за загубата, след което загубеният пакет се изпраща отново.

Изследователите създали закодиран TCP с цел, загубата на пакети да не увеличава закъснението и да не се налага да бъдат изпращани отново. Закодираният TCP събира пакетите в блокове и ги трансформира в алгебрични уравнения, описващи тези пакети. Ако част от данните е загубена, то приемникът може да реши уравнението и да изведе от него изгубените данни. Процесът на решение на уравненията е „прост и линеен”, като не изисква сложни изчисления от рутера, смартфона или лаптопа.

В хода на изпитанията, закодираният TCP позволил значително да се ускори предаването на данни. Изследователите от МИТ открили, че WiFi на територията на кампуса (2% загуби на пакети) се ускорил от 1Mbps до 16Mbps!

За учените това главозамайващо ускорение не било изненада. Протоколът TCP е разработен по принцип за кабелни мрежи, където частта на загубващите се пакети е малка. Безжичните мрежи се нуждаят от внедряване на така наречената Пряка корекция на грешките, каквото и се явява закодираният TCP.

Разбира се, ускоряване на връзката може да се очаква само при условие, че има наличие на загуби на пакети данни. В останалите случаи закодираният TCP не може да увеличи скоростта. Затова въпросната иновация е предназначена именно за безжични и клетъчни мрежи, където добавянето на базови станции е много скъпо решение на проблема със загуба на пакети, и закодираният TCP ще свърши отлична работа.

Източник: Extremetech.com