Река Гойдер прекосява по средата Арнемленд.

В ръцете на австралийски археолози попадна част от каменна брадва, чиято възраст се оценява на 35 500 години. Това е най-древната каменна брадва със заточено (огладено) острие, намирана някога.

Парчето камък, намерено през месец май в Арнемленд, (полуостров в северна Австралия) има ясни белези, които не оставят съмнение, че това наистина е детайл от брадва, отбелязва Бруно Дейвид от Университета Монаш. Човекът, комуто е принадлежала, я е шлифовал с пясъчник.

Следващите по възраст брадви със заострено и шлифовано по този начин острие са на възраст 20–30 хиляди години. Досега се смяташе, че този инструмент се е появил за пръв път в Европа, в края на ледниковия период, когато населението е нараснало и горите са започнали да завладяват континента. Сегашната находка свидетелства за това, че честта за изобретението на заострената брадва може би принадлежи на австралийските аборигени.

Артефактът бе открит в добре известна пещера със скална живопис, отнасяща се към сравнително близкото минало.

Знак, разположен в подстъпите към централната провинция Арнемленд в Северната територия на Австралия. За навлизане в Арнемленд се изисква специално разрешение от властите

Арнемленд е считан от аборигените за свещена земя. Областта представлява 97 хил. кв. км гори, реки и каньони на изток от Дарвин, столицата на Северната територия. Разкопките се извършат само със съгласието на местните жители, които би трябвало да са във възторг от находката.

А съвсем наскоро, друго научно изследване доказа, че производството на оръдия на труда е свързано с еволюцията на речта при човека!

Новото изследване, дело на международен екип от учени, бе публикувано в списание PLoS ONE (Public Library of Science journal), и показа, че сами по себе начините за производство на каменни оръдия на труда почти не са се променили през хилядолетията, а прогресът се е основавал на развитието на мисловните способности на древните майстори.

«За производството на брадва е потребно наличието на когнитивна дейност от по-висок порядък в зоната на мозъка, носеща названието център на Брока. Тази зона отговаря за йерархическото планиране и строеж на речта. Това ни дава възможност да предположим, че производството на оръдията на труда е било свързано с еволюцията на езика », коментира Дитрих Стаут, антрополог от университета Емъри (Emory University), САЩ.

За това изследване Стаут използовал данни от електронна ръкавица, за да определи точните положения на ръката при изготовянето на каменни оръдия. В експеримента му помагали Алдо Файсал, невролог от Имперския колеж в Лондона (Imperial College London), Великобритания, археолозите Ян Апел от университета Готланд ( Gotland University College), Швеция, и Брус Брадли от университета Ексетър (Exeter University), Великобритания.

Учените сравнили ловкостта, необходима за изготвянето на два типа оръдия: Олдувайски резци и късноашелска брадва. Резците били направени преди около 2,6 млн. години, а брадвите били на възраст 500 хиляди години, и представали технологично по-напреднали оръдия (ашелските брадви били правени чрез отчупване на парчета от камъка посредством удар с друг камък, докато се постигне задоволителна форма и режещ ръб. Да не се бърка с шлифованата брадва, за която стана дума по-горе. ).

Каменни оръдия от Олдувай на около 2 млн. години

«Аз предполагах, че за изготвянето на брадвата е нужна по-голяма ловкост. Но всъщност се изясни, че движенията с ръцете са дотолкова идентични, че не могат да се различат. Затова смятаме, че прогресът на късноашелската култура се заключава не в увеличаване на ловкостта. Очевидно е, че той се дължи на способността да се премисли цялата верига от действия. За последните 2 милиона години изготвянето на оръдия от камък е била най-разпространената човешка технология. Възможно е, това да е била важна част от поведението, която е помагала за формиране на човешкия мозък »,смята Стаут.