Бившият куратор в Музея за наука в Лондон и механик Майкъл Райт построи модел на легендарната сфера на Архимед, демонстрираща представата на древните гърци за строежа на Вселената отпреди две хиляди години. Механичният модел бе представен за пръв път пред публика на 27 септември 2015 година на изложба в град Базел в Швейцария.

pic_e502d974abc09e2653d2ff2984957007Металната сфера, построена от Райт в голяма степен въз основа на догадки и собствената му ерудиция, възпроизвежда движението на Слънцето, Луната и пет планети на нощното небе. Сферата е направена от мед (макар че, както предполага Райт, оригиналът, най-вероятно е бил от цинк) и е с диаметър 20 сантиметра. По думите на астрофизика Майкъл Едмундс от университета в Кардиф, Великобритания, учените в древността са имали уменията да направят нещо подобно.

Повечето от съвременните учени смятат, че сферата на Архимед, ако тя действително е съществувала, е изобразявала положението на астрономическите обекти на плоскост, а не върху сфера. Райт не бил съгласен с тази гледна точка и затова решил да направи модела, за да демонстрира възможността за създаване на подобна сфера.

За сферата на Архимед споменават няколко древни писатели и поети. Най-яркото и ранно споменаване се среща при Цицерон. В произведението на древноримския философ и историк се описват събития от 212 година пр. Хр., когато пълководецът Марк Марцел напада родния за Архимед град Сиракуза и след неговото разграбване взема за себе си само механичната сфера на Архимед.

Първоначално историците предполагаха, че описанието на Цицерон е или измислица, или силно преувеличение. Но следващи изследвания на древни механични устройства показаха, че на древните гърци е било по силите създаването на сложни механизми.

Така например, в откритото през 1901 година близо до остров Антикитера в потънал кораб в Егейско море устройство, се съдържат около 30 бронзови зъбни колела, поместени в дървен корпус с размери 33 на 18 на 10 сантиметра. Находката е датирана около 100 г. пр. Хр.

Източник: Nature.