Стойността на новото летище край Лондон се изчислява на 47,3 милиарда фунта стерлинги (75,2 милиарда долара), а времето за строителството му – на седем години, съобщиха световните агенции.

През лятото на 2013 г. кметът на британската столица Борис Джонсън предложи край Лондон да бъде построено ново летище, за да се реши проблемът с претоварването на сега съществуващите аерогари. Градоначалникът дори посочи и подходящото според него място за новото супер летище – остров Грейн, в устието на Темза, като добави, че до там трябва да се изгради и скоростен жп път и всякаква друга инфраструктура. Кметът предложи това решение да замени идеите за разширяване на летище Хийтроу, против което много възражения имаха както местни жители, така и редица политици, опасяващи се от загуба на избиратели в този район.

London Britannia Airport може да бъде построен за седем години, като при строителството на острова ще могат да се избегнат обичайните проблеми и затруднения, причинени от съществуващата градска среда. Освен това, инвестициите от 47,3 милиарда фунта стерлинги ще окажат положително влияние на тези райони в устието на река Темза, а също така и на града като цяло. Новите работни места в сферата на обслужването, технологичния сектор, строителството и други области ще поддържат икономическия ръст в региона и положително ще повлияят на ситуацията в Източен Лондон“, пише в документите, представени от консорциума Testrad, разработил проекта.
Според идеята на проекта, на острова трябва да бъде построено летище с шест полоси за кацане и излитане и фериботен терминал за местни и международни линии. Освен това в London Britannia Airport ще бъдат разположени логистичен и транзитен центрове. Авторите на проекта заявяват, че летището е разположено по такъв начин, че излитащите и кацащи самолети да не прелитат над жилищните райони на Лондон.