Компанията Samsung представи смартфона Galaxy S 4 клас high-end, чийто продажби стартират през април.


Хардуерна платформа

Смартфонът ще се предлага в две версии в зависимост от региона на продажби. Едната ще  получи 4-ядрен процесор Qualcomm Snapdragon Fusion Pro с тактова честота 1,9 Гхц, другата — чип Exynos 5 Octa, който обединява четири основни 1,6-гигахерцови изчислителни ядра Cortex-A15 и четири допълнителни ядра Cortex-A7. Размерът на оперативната памет и в двата случая е 2 Гб, капацитетът на вградения флаш-модул — 16, 32 или 64 Гб (разширява се с MicroSD до 64 Гб).

Дисплей, камери, датчици, модули за връзка, габарити

Samsung определя Galaxy S 4 като първия в света смартфон, снабден със сензорен дисплей Super AMOLED с формат Full HD (1080×1920) с диагонал 5 инча. Броят пиксели на инч (ppi) на панела е равно на 441.

Основната камера с автофокус е с 13-мегапикселова матрица и светкавица. Фронталната 2-мегапикселова камера поддържа запис на видео Full HD със скорост 30 кадъра в секунда.

Смартфонът има  адаптори за Wi-Fi (802.11a/b/g/n/ac) и Bluetooth 4.0 (LE), микрочип NFC, приемник за система за навигация GPS/ГЛОНАСС. Има инфрачервен порт за управление на битова техника, акселерометър, датчици за близост и осветеност, барометър и термометър.

Работата му се поддържа в мобилните мрежи GSM/GPRS/EDGE 850/900/1800/1900 МГц, HSPA+ 850/900/1900/2100 МГц и LTE.

Galaxy S 4 тежи 130 г, размерите му са 136,6×69,8×7,9 мм. Захранването е обезпечено от акумулаторна батерия с капацитет 2 600 мА•ч.

Софтуерна платформа и функции

Смартфонът е с инсталирана операционна система Android 4.2.2 Jelly Bean, като  има множество иновационни функции.

Системата Dual Camera обезпечава фото и видеозаснемане едновременно с основната и фронталната камера. При това са достъпни различни ефекти: може, например, да се обединят две фотографии в една, а също да се вмъкне малка снимка в по-голяма. Режимът Drama Shot позволява да се запечата «живо действие» във вид на една непрекъсната покадрова поредица снимки, а благодарение на опцията Sound & Shot на снимката се съхраняват звуците и гласовете.

Функцията Group Play дава възможност да се наслаждавате на музика, снимки и игри заедно с околните, без да имате достъп до Wi-Fi или мрежов сигнал.

Системата Smart Pause, проследява погледа и автоматично спира възпроизвеждането на видео, ако потребителят отвърне поглед от дисплея. Smart Scroll позволява да превъртате документи, без да докосвате екрана.

Благодарение на функцията Air View потребителят трябва само да насочи пръстите си към екрана, за да активира бърз преглед на приложението S Planner, на галериите с изображения или видео, без да ги отваря. Функцията Air Gesture позволява да се смени песента, която слушате, да се превърти уеб-страница или да се отговори на обаждане с лек замах на ръката.

По време на шофиране S Voice Drive активира командите за гласово управление и преобразува текста в реч. Функцията Samsung Opti-Reader обезпечава автоматично разпознаване на текст, визитна картичка или QR-код.

Системата WatchON превръща смартфона в пълноценен пулт за дистанционно управление на домашната медиа система, включва телевизора, DVD-плеъра и дори климатика. Освен това, Galaxy S 4 позволява да следите жизнените показатели на организма и условията на околната среда.

Източник: Samsung.