The New York Times припомни предсказания на прочутия писател фантаст Айзък Азимов, направени преди 50 години относно това, какъв ще бъде светът според него през 2014 година.

Isaac_Asimov_on_ThroneМного от прогнозите на Азимов, написал повече от 500 книги през живота си, се оказват точни, други са далеч от целта, но ето как през 1964 г. писателят си представя 2014 г.

1.    1.   „Човечеството сериозно ще страда от … скука, като тази „болест” ще се разпространява от година на година все по-широко и ще става все по-ясно видима. Това ще има сериозни умствени, емоционални и социални последствия, и аз се осмелявам да кажа, че психиатрията ще бъде, несъмнено, най-важната медицинска специалност през 2014″.

2.     2.  „Неколцина щастливци, които ще се занимават с творчество от всякакъв вид, ще представляват истинският елит на човечеството, тъй като само те ще могат да правят нещо повече от обслужване на машините“.

3.     „Хората ще продължават да се отделят от природата, създавайки среда, която им подхожда повече“

4.      „Ще бъде разработено кухненско обслужване, което ще може да готви автоматично – да прави кафе, препечени филийки, пържени яйца и т.н. по поръчка“

5.      Роботите няма да са много разпространени, но ще съществуват. Много усилия ще бъдат вложени в разработката на автомобили с „роботизиран мозък“ – коли, които ще могат да бъдат програмирани да достигнат определено място, без участието на шофьор“.

6.      Комуникаците ще се осъществяват чрез изображение и звук и вие ще можете не само да чувате, но и да виждате човека, с когото водите разговор по телефона. Екранът на телефона ще може да се използва не само за да виждате човека, на когото се обаждате, но и за преглед на документи, снимки и четене на книги“.

7.      „В 2014 година има голяма вероятност, населението на Земята да достигне 6 500 000 души„.

8.      „В света през 2014 година ще има по-малко рутинна работа, тъй като машините ще изпълняват всякакви дейности по-добре от хората. Затова човечеството ще се превърне основно в раса, обслужваща машините„.

9.      „В 2014 година безпилотни космически апарати ще се приземят на Марс, а пилотираните експедиции ще бъдат в етап разработка. Ще има и детайлен модел на марсианска колония“.

10.   „Ще има най-различни прибори без кабели, които ще работят с батерии на изотопни принципи, издържащи дълго време“.

11.   Ядрените електроцентрали ще задоволяват повече от половината потребности на човечеството от енергия“.

12.   „Учените ще изградят електроцентрали в космоса, които ще събира слъчевата светлина с помощта на огромни параболични фокусиращи устройства и ще идпращат енергията на Земята“.

13.   Стенните екрани ще заменят обикновените телевизори. Ще се появат прозрачни кубове за гледане на 3D видео. На Световното изложение през 2014 година ще бъдат показани 3D телевизори, предаващи изображения в естествена големина“.

14.   „В някои страни в света средната продължителност на живота ще достигне 85 години“.