Преди близо 120 години Земята е била на косъм от унищожение. През два поредни августовски дни на 1883 г. само на няколкостотин километра от Земята са преминали стотици отломки от комета, чиито удар по планетата би бил равносиле на 3000 Тунгуски катастрофи, твърди екип от астрономи от Мексико в статия, поместена в е-библиотеката на Университета Корнуел.

Една от фотографиите на Хосе Бонила.

Хектор Мантерола от Института по геофизика към автономния Национален университет на Мексико и неговите колеги, разучили няколко загадъчни снимки, направени от Хосе Бонила, мексикански астрономом, в 1883 г., на 12 и 13 август и публикувани от него през 1886 г. в списание LAstronomie.

За тези два дена Бонила, който се намирал в обсерваторията Закатекас, успял да зафиксира по време на наблюдения на небето, 447 обекта, които прелитали на фона на слънчевия диск. Всички те били обвити в мъглив воал и оставяли след себе си подобна следа. Самият астроном не изказал никаква хипотеза, която би обяснила наблюдавания ефект. Редакторът на списанието предположил, че въпросните обекти може да са били птици, прах или рояци насекоми, които преминали в полезрението на телескопа. Това явление по-късно било интерпретирано като първият документиран случай на поява на НЛО.

Мантерола и неговите колеги анализирали отново данните и дошли до извода, че всъщност Бонила е наблюдавал комета, която преминала съвсем близо до Земята и се разпаднала на многочислени фрагменти.

Според изследванията на екипа на Монтерола излиза, че ако тази комета не се бе „разминала с целта”, на Земята щеше да настане катастрофа от планетарен мащаб.

„Въпросните обекти са били много близо до това, да се врежат в Земята. Освен това, техният размер е бил по-голям от тялото, предизвикало Тунгуската катастрофа. Следователно, ако те се бяха сблъскали със Земята, ние бихме получили за два дена 3275 Тунгуски катастрофи, което би довело най-вероятно до изчезване на живота“, констатират авторите.