Нелетящият ибис Xenicibis xympithecus, живял в Ямайка преди около 10 хиляди години, е превърнал костите на крилата си в миниатюрни палки, подобни на нунджаку на японски нинджа, за да защитава своята територия и вероятно своите деца, изясниха учени от университета Йейл, САЩ. Резултатите от изследването бяха публикувани в списанието Proceedings of the Royal Society B.

Крилата на птици, след като те загубят способността си да летят, обикновено намаляват като размери,. Промяната на този, обичаен от гледна точка на еволюцията, процес при птиците е доста странна. Нито едно животно не е еволюирало по подобен начин, отбелязва Ник Лонгрич от университета Йейл, автор на статията. «Ние не познаваме нито един друг вид, който да използва част от своето тяло като бойна верига. Това е най-специализираното птиче съоръжение, което съм виждал », признава той.

Видът Xenicibis xympithecus бе открит и описан преди повече от 30 години от Сторс Олсън от института Смитсониън, САЩ, който откри, че тези ибиси не са летели, но ученият не разполагаше с достатъчно материал за по-пълно изследване на древната птица. След приключване на работата си с Олсън, Лонгрич се отправя в Ямайка и открива голямо количество останки, включително и изкривени масивни кости на крилата. Отначало ученият предполагал, че е открил деформирани кости, но след това намерил и други подобни останки, включително и чифт кости, които били счупени и след това зараснали. Тогава той разбрал, че те са били използвани като тояги, и че „китките” на тези птици са можели да се въртят като на панти, позволявайки на краищата на крилете да действат на принципа на бойните вериги.

Островите около Ямайка представляват идеална среда за подобен еволюционен експеримент. Резултатите от такива експерименти често са непредсказуеми. Съвременните ибиси се бият за местата за гнездене, но не с крила. Има птици, които използват крилата си при бой, но те пък не са се видоизменили по този начин. Учените засега само правят догадки относно причините за подобна криволичеща еволюция на крилата на вид, изчезнал скоро след появата на хората с истинските тояги на неговата територия.

Източник: New Scientist.