Редовните срещи с приятели, по време на които човек изпива средно по чаша вино на ден, намалява със 77% риска от ранна смърт от старческо слабоумие и дори от болестта на Алцхаймер. Данните са от изследване, проведено от учени от Университета в Южна Дания.

362246-drinksИзвестно е, че умерената консумация на алкохол намалява рисковете за развитие на сърдечни заболявания и инсулт. Но в светлината на данните за неблагоприятното влияние на алкохола върху мозъчните клетки, неговата роля при появата на деменция се смяташе за отрицателно.

За да проверят, дали действително нещата стоят така, датските медици наблюдавали в продължение на 12 месеца 321 пациенти, при които била открита болестта на Алцхаймер в ранен стадий. Изследователите следили за състоянието на здравето на пациентите и за това, колко често, в какви количества и с кого консумират алкохол.

Получените резултати показали, че рискът да умреш от болестта на Алцхаймер е еднакъв при тези, които пият много и при крайните въздържатели. А в групата на пиещите по чаша вино средно на ден, рискът от смърт вследствие на деменция бил със 77% по-нисък.

При това медиците предполагат, че сам по себе си алкохолът не подобрява работата на мозъка, но и не му вреди. По-силно на състоянието на хората влияе големият брой социални контакти. Тоест редовните срещи с приятели позволява на хората да се противопоставят на старческото слабоумие.

По-рано екип шотландски специалисти стигна до подобни изводи: учените доказаха, че 125 милилитра вино, изпивано всекидневно, може да предоврати развитието на деменция при възрастните жени.

Източник: The Telegraph