Нова онлайн платформа позволява осъществяването на запис на музикални композиции с използване на различни инструменти, както и тяхната аранжировка.

След като се регистрирате безплатно на сайта на проекта Ujam, получавате достъп до несложна програма за обработка на песни. С помощта на микрофон можете да изпеете мелодия, или да я изсвирите на електрическа китара. Изпятото или изсвирено парче с лекота се преобразува в инструментална композиция.

Начинаещата «звезда» получава възможност да пренастройва песента в различно темпо и музикални стилове (включително, измисляйки и собствен), а също така да прави звукови ефекти на вокала или инструментите.

Тези от вас, които не се чувстват готови да творят самостоятелно, могат да започнат с ремикси на вече съществуващи произведения. С тях можете да правите всичко, споменато по-горе. Освен това, «умно» приложение ще ви посъветва в каква тоналност е най-добре да осъществите замисъла си.

Проектът е разработен от фирма със същото име, чиито офис е в Силиконовата долина на САЩ, а изследователският отдел – в германския град Бремен. Авторите твърдят, че Ujam не е просто развлечение за «убиване» на времето, но и полупрофесионално уеб звукозаписно студио.

Засега сайтът функционира в тестов режим. В бъдеще се планира да се добави възможност за едновременен запис на няколко песни, а също така да се качи в YouTube серия обучителни видеоматериали.

Ето как работи Ujam: