Православната църква празнува на 24 ноември деня на света Екатерина, покровителката на здравето в семейството според народните традиции. На Запад пък я смятат за покровителка на учащата се младеж.

11.24_sv_Ekaterina_wheel_17v_sinaiАко сте почитатели на старите обичаи, то днес стопанката на къщата трябва да замеси 7 или 9 питки и да ги ги нашари с вретено. Ако има малки деца в къщата, тя раздава хлебчетата на пътници и с благопожелания пресича пътя на болестите към дома си.

На този ден жените не бивало да работят – за да предпазят децата си от шарка, а също и да си служат с остри предмети – ножица, нож, куки и други, защото вярвали, че ако си убодат пръста, раната се възпалява.

В Тракия на празника рано сутрин стопанките наливали мълчешком вода от извора и замесвали нечетен брой кравайчета – 5,7,9, които шарели с вретено и после намазвали с мед, петмез или рачел. Една се оставяла върху горния праг на вратата като „дар за забрадката на Баба Шарка“, за да не влиза у дома.

Ако в дома имало малки дечица, стопанката вземала от питките, заставала на пътя и раздавала на всеки минувач да си отчупи с думите: „Ха, вземи за Света Катерина, да е край дома ни и да пази от Шарко и Беско“. Всеки трябвало да отчупи парченце, да се прекръсти и три пъти да изрече: „Сполай ти, стопанке, за сладкия залък. Както се лепят пръстите, така да се лепи здравето по децата ти!“. Стопанката отвръщала: „Амин! — дай, Боже!“ .

Честит имен ден на Екатерина, Катя, Тинка, Катерина, Катина, Тина и Катрин!