Българската православна църква почита днес паметта на светите братя Кирил и Методий. През 862 или 863 г. Константин Философ-Кирил създава най-старата българска азбука – глаголицата.

В края на ІХ век двамата братя са канонизирани от църквата за светци. Още в най-ранното средновековие, 11 май е определен за ден в памет на славянските първоучители, защото тяхното апостолско дело ги обединява в едно и те са равни по достойнство. Сведения за отбелязване на празника им на 11 май има още през XII век.

През 1916 г., с въвеждането на Григорианския календар, празникът за известно време се отбелязва от държавата и църквата на един ден – 24 май, но от 1969 г. се прави отделяне на църковния от светския календар и така 11 май остава църковния празник в памет на светите апостоли, а 24 май – светския празник.

На 11 май 1851 година по идея на Найден Геров българското училище в Пловдив организира първото тържество, посветено на Св. Св. Кирил и Методий. Инициативата на пловдивските учители е подета и в други градове през 60-те години на ХІХ в. и 11 май постепенно се превръща в общобългарски празник на просветата.

11 май е и патронен празник на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, като днес библиотеката е обявила Ден на отворените врати.