Компютрите и телевизорите се смятаха досега за основен фактор, провокиращ развитието на миопията при децата. Оказва се, че главният проблем се крие другаде – недостатъчната игра (или разходка) на улицата.

eye11Според австралийски офталмолози, увеличаването на въздействието на естественото осветление е ключ към намаляване на разпространението на късогледството. Изводите на учените бяха огласени на конференция, посветена на проблемите със зрението.

«Въпреки че популярните в наши дни компютри и таблети са причина децата да прекарват повече време вкъщи, изследвания сочат, че сами по себе си те не са причина за развитие на късогледство», — заяви водещият специалист в изследването, лекарят-офталмолог Скот Рид.

Участвалите в изследването малки пациенти носели на ръката си датчици, фиксиращи въздействието на светлината и физическата активност на детето в течение на две седмици по време на топлия и студения сезон в Австралия. Офталмолозите установили, че децата, които прекарват по-малко време на естествено осветление, развиват много по-бързо късогледство.

Съветът на медиците е, децата да прекарват на улицата не по-малко от два часа на ден за профилактика на миопията. Експертите твърдят, че даже при диагностицирано късогледство, динамиката на влошаване на зрението може да се забави, ако се увеличи времето, прекарвано навън.

Неотдавна учени предупредиха, че към 2050 година половината от населението на Земята ще страда от късогледство. Лекарите препоръчват задължителен профилактичен преглед на зрението на децата веднъж в годината.

Източник: ScienceDaily