От обезводняването на организма младите „оглупяват“, предупреждават британски учени, изследвали ефекта на дехидратацията върху функционирането на мозъка при тийнейджърите.Според тях изпотяването и непоемането на течности прави в крайна сметка решаването на задачи и тестове много по-трудно.

Горещите и лошо вентилирани класни стаи и аудитории са най-неподходящата среда за провеждане на изпити, тъй като заради температурата, притеснението и загубата на течности, младежите трябва да положат много по-големи усилия, за да постигнат същите резултати.

Учените са накарали доброволците в експеримент да решават тестове в продължение на 90 минути, докато въртят педали, облечени в непромокаеми дрехи.По този начин те са пресъздадали „модел на обезводняване“, който според тях в реални условия е доста по-тежък.
Фактът, че много ученици страдат от средна до тежка форма на обезводняване в класната стая, може да засегне политиката на училищата относно приема на течности по време на учебните занимания и изпитите.

Проблемът обаче не е само през лятото. През зимата децата понякога пият още по-малко – „защото е студено“. Резултатите от изследването са публикувани в журнала Human Brain Mapping. Според тях продължителното или по-тежко обезводняване на организма може да засегне когнитивните способности на мозъка.
Според предишни изследвания дехидратацията при възрастните води до „свиване“ обема на мозъка им. Обезводняването води още до ред състояния като главоболие, умора и потиснатост. Стандартното количество течности на ден, което специалистите препоръчват, е около литър и половина.