Българската православна църква чества днес една от най-почитаните светици в православния свят Преподобна Параскева – Петка Търновска. Денят е познат още като Петковден. Във всички епархии на Българската православна църква ще бъде отслужена Празнична Света Литургия.

Преподобна Параскева Епиватска, наричана от нашия народ и Петка Българска живее през ХI век, просиява с чудни монашески и аскетични подвизи в светите земи на Палестина и завършва земния си път в родния си Епиват, където нетленните й мощи извършват многобройни чудеса. Оттам започват нейните дълги посмъртни скитания по земите на Балканския полуостров, които я правят „своя“ и за българи, и за сърби, и за румънци, и за гърци…

Славата на св. Параскева е свързана и с българското царство. Когато Източната римска империя пада под властта на латините , мощите на преподобната Петка били пренесени от Епиват в Търново през 1238 г., по времето на цар Иван Асен II. Тук св. патриарх Евтимий пише и най-вдъхновеното житие на светицата. В Търново светите мощи остават до падането на българската столица през 1393 г. След това са пренесени в свободния още Бдин, столицата на Видинското царство, но когато османците завладяват и тази твърдина в 1396 г., реликвата отново е пренесена, този път в Белград. След окончателното завладяване и на сръбските земи мощите на светицата били пренесени в Цариград в 1521 година.

С благословението на Вселенския патриарх Партений на 13 юни 1641 г. мощите на св. Петка са пренесени в новопостроения храм „Св. Три светители“ в Яш, Румъния. В тази църква те били съхранявани в готическата зала на Василий Лупу в параклиса, където след избухналия пожар по чудо остават невредими. На 27 декември 1888 г. с благословението на митрополит Йосиф мощите й са пренесени в новата митрополитска катедрала в Яш, където пребивават и до днес, утвърждавайки храма и града като главен център на поклонничеството в Румъния.

Имен ден днес имат Петка, Параскева, Парашкева, Петко, Петкана, Пенка, Паро, Парун.