В Южна Корея бяха патентовани първите в света контактни лещи, способни да правят снимки с помощта на мигане. В бъдеще с тяхна помощ всеки ще може да се почувства като супер агент.

google-smart-contact-lensesКомпанията Samsung разработи контактни лещи, оборудвани с миниатюрен дисплей и камера, която прави снимки, реагирайки на движението на клепачите. С помощта на антена, която също е вградена в лещата, получените снимки може да бъдат прехвърлени на смартфон за по-нататъшна обработка. Разработката на продукта в компанията е продължила почти две години.

Интелигентните контактни лещи ще позволят така наречената «допълнена реалност» да стане по-естествена, благодарение на това, че изображенията се проектират директно върху ретината на окото, оставайки незабелязани за околните. Специалистите смятат, че «умните» лещи ще позволят да се получи по-ясно и качествено изображение, отколкото с Google Glass и други подобни устройства.

Samsung не е единствената фирма, разработваща умни контактни лещи. Подобен проект съществува и в Google, които вече създадоха смарт очила. Освен това, Google вече има патент за лещи, способни да правят анализ на на лакрималната течност и да определят нивата на кръвната захар. Приборът е незаменим помощник за диабетиците, които в случай на значителни пикове на нивото на кръвната захар, получават предупредителен сигнал на смартфон.

Както отбелязват експертите, получаването на патента още не означава, че устройството скоро ще излезе на пазара. Компаниите често регистрират права върху изобретения, които в крайна сметка не достигат до потребителя. Още повече, че използването на подобно устройство може да повдигне въпроса за етичността, поради нарушаване на конфиденциалността и личното пространство.

Източник: Sammobile