Международен екип археолози начело с професор Ричард Фройнд от университета Хартфорд (University of Hartford) в Кънектикът, САЩ твърди, че е успял да открие в Южна Испания Атлантида – легендарният град –държава. Според учените Атлантида е била пометена преди няколко хилядолетия от цунами.

Една от творческите интрепретации за това как е изглеждала легендарната Атлантида.

„Това е силата на вълните цунами – казва проф. Ричард Фройнд. – Трудно е да си представим, че те могат да заличат 100-километров остров, но най-вероятно за това става дума“.

В опитите си да открият Атлантида учените в продължение на две години – 2009-2010 г. използвали спътникови снимки,
дълбокоземен радар, цифрово картографиране и подводна техника, за да изследват местността северно от Кадис, Испания, където според тяхната версия лежи погребан в блатата легендарният град на атлантите. Там под огромните блата на защитената местност Доня Ана, учените мислят, че е погребан древния град-държава Атлантида., Археолозите казват, че са успели да открият нещо «каквото никой по-рано не е виждал ».

Освен това, те открили в Централна Испания руините на цяла серия градове, построени според тях от бежанци от Атлантида.

Компютърна графика показва концентричните пръстени на острова държава, описани в диалозите на Платон. Учените твърдят, че са видели доказателство за тези структури, потопени под огромните блата на парка Доня Ана в Южна Испания.

По думите на Фройнд, част от оцелелите след цунамито жители построили няколко нови града. Именно тази находка според археолозите потвърждава тезата им, че Атлантида може да се намира под блатата на южния бряг на страната.

Сега изследователите планират да продължат с разкопки на място и по-подробно да изучат геологичните формации, както и да датират артефактите, които евентуално ще открият.

Редно е да се отбележи, че Атлантида е редовно «откривана» в най-различни части на света. Например през декември 2009 г. група подводни археолози, пожелали да останат неизвестни!?, предоставиха серия снимки от дъното на Карибско море, твърдейки, че на тях се виждат останки от Атлантида. По-точно, на снимките могат да се видят постройки, подобни на пирамиди, но по-древни според откривателите им.

А няколко месеца по-рано, на сателитни снимки в Google Earth друг ентусиаст забеляза край бреговете на Африка пресичащи се линии, напомнящи решетка, които бяха обявени за улици на потънал град. За съжаление това предположение бе опровергано бързо от самата компания Google – линиите се оказаха следи от лодки, събиращи материал.

Целият мит за Атлантида е разказан от Платон в параграфи 20d–26е на диалога  «Тимей» и 108d–121 на «Критий». Митът е разказан от Критий. В «Тимей» Критий разказва на Сократ «сказание макар и твърде странно, но безусловно, правдиво», което някога чул от Солон дядото на разказвача, носещ също името Критий. Солон разказвал, че когато бил на пътешествие в Египет, в град Саис, египетски жрец му разказал, че някога отвъд пролива, наричан от елините Хераклови стълбове (Гибралтар), «преди девет хиляди години » имало остров, който «надминавал по размери Либия и Азия, взети заедно ». Този остров не бил единствен в Атлантическия океан.

Властта на царете на Атлантида се простирала не само върху много острови, но и върху Либия и Европа «чак до Тирения ». «Но по-късно, когато дошъл ден на невиждани земетресения и наводнения, за едно ужасно денонощие… Атлантида изчезнала, потъвайки в дълбините. След това морето по тези места станало непроходимо за морски съдове поради огромното количество тиня в района ».

Може би в конкретния случай археолозите наистина са открили нещо, но заключението им, че това е Атлантида, изглежда най-малкото прибързано.