Два потънали острова, открити в Индийския океан, близо до Западна Австралия, вероятно са част от някогашния суперконтинет Гондвана и са били последното звено, свързващо Индия и Австралия, предаде ИТАР-ТАСС.

Удивителното откритие било направено по време на изследването на дъното на океана на дълбочина 1, 5 километра, разказва ръководителят на експедицията от Университета в Сидни Саймън Уилямс. „Островите са съпоставими по размери с Тасмания, казва доктор Уилямс. – Те са били сформирани преди около 130 млн. години в периода креда, когато на Земята още са господствали динозаврите. В този период Индия започва да се откъсва от Австралия“.

По неговите думи, от морското дъно били извадени към сто килограма образци от скални материали. „Ние очаквахме да видим обичайните океански скали като базалт, а открихме материкови образувания, състоящи се от гранит, гнайс и пясъчник, които освен това съдржаха фрагменти от вкаменелости на сухоземни животни и растения“, разказва доктор Уилямс. – Потъналите острови имат плоски върхове, което е знак, че те някога са били над морското ниво и постепенно са потъвали под водата.

„Предварителният анализ на магнитните данни позволява да се преосмисли историята за произхода на тектоничните плочи за цялата източна част на Индийския океан“, добавя ученият.

Гондвана е представлявал древен суперконтинент, включващ в себе си практически цялата суша, която в наше време е разположена в Южното полукълбо: Африка, Южна Америка, Антарктида, Австралия, а също така и тектоничните плочи на Индустан и Арабския полуостров. Движението на откъсналите се от Гондвана континенти и сблъскването им с части на Лавразия е довело до активното образуване на планините.