Следи от древни вулканични скали, образувани преди около 1,9 млрд. години бяха открити в пясъците на остров Мавриций. Учените смятат, че това е доказателство за съществуването на неголям континент във водите на Индийския океан, който отдавна е изчезнал.

Остров Мавриций е разположен на 2000 км на изток от Африка в югозападната част на Индийския океан. Екипът геолози начело с Тронд Торсуик от университета в Осло откри следи на острова както от съвременни, така и от древни геологични процеси след подробно изучаване на изотопния състав на минералните гранули на циркон в пясъците на острова, съобщава списание Nature Geoscience. Кристалите на циркона, както отбелязват изследователите, се образуват изключително в магмените планински скали, явяващи се основа на земната кора на всички континенти.

Възрастта на острова, който бе смятан за относително млад до сега, а също и значителното разстояние до Африка и Мадагаскар – най-близките участъци от континенталната кора – позволиха на учените да предположат, че откритите от тях кристали са „останки“ от древен континент, потънал на дъното на океана в далечното минало. Учените събрали и установили възрастта на 20 песъчинки циркон, а също така сравнили количеството на съдържащите се в тях изотопи на уран и олово. Оказало се, че частиците циркон са много древни — на възраст почти 1,9 млрд. години. Това говори, че някога в западната част на съвременния Индийски океан е съществувал малък континент.

Микроконтинентът, наречен Мавриций, според учените се е състоял от сегашните Индия, Мадагаскар и серия други острови и е бил напълно разрушен преди 83 млн. години. Сега вместо континент може да се види само пояс от относително дебела земна кора на дъното на океана, която се простира от Мадагаскар до Индия, отбелязват в заключение авторите на статията.