Специалисти от NASA извършиха безпрецедентно изследване на метеорит, открит на територията на Антарктида. Анализът установи следното – магмената скала, от която се състои камъкът, дошъл от космоса, се е образувала преди 1,3 млрд. години. И най-важното – образуването ѝ е станало под влиянието на вода, което означава, че по онова време тя е била на Червената планета в течно състояние.

yamato-meteoritoИзследваното небесно тяло тежи 14 кг и носи името „Ямато“ 000593. Специалистите установили, че то се е образувало непосредствено от поток лава. Преди около 12 млн. Години камъкът  отново е бил разтопен по време на удар на друго тяло в повърхността на Марс, а след това е бил изхвърлен в космическото пространство. След пътешествие, продължило 50 хиляди години, „Ямато“ пада на Земята, в района на Антарктида, където е открит от японски учени през 2000 г.

След изучаване на състава на метеорита, учените установили, че негова родина е именно Червената планета. Експертите обърнали внимание на присъствието на микросфери в камъка, чиито размер е от няколко микрометра до нанометра, намиращи се между слоевете на отломъка. Въпросните сферички били богати на въглерод, което на свой ред доказва вероятния им биологичен произход. Набива се на очи и фактът, че подобни струтури бяха открити и в марсианския метеорит, известен с името  „Нахла“.

За момента изследователите не изразяват увереност, че откритите характеристики на метеорита може да бъдат определени категорично като биогенни, тъй като на теория те могат да бъдат обяснени и като следствие на абиогенни механизми. Предстои специалистите да определят, дали метеоритът не съдържа следи от някакви примитивни жизнени форми.

Учените предполагат, че в миналото на Марс са съществували езера, където биха могли да се развиват живи организми. Експертите развиват своите теории въз основа на работата на марсоходите Curiosity и на изучаването на метеоритите, намерени на Земята, като новите технологии дават възможност да се проведат допълнителни изследвания.