Мястото в Андите, където са открити свещените камъни

Британски археолози направиха сензационно откритие в Перуанските Анди: те успяха да открият три «камъни на предците», които се смятат за едни от най-свещените предмети в цивилизацията на инките. Инките смятали, че благодарение на тях съществува връзката между небесата и преизподнята, като Върховният инка играел ролята на важно звено в тази невидима верига, удържаща мирозданието.

В съвременната наука бе разпространено мнението, че тези артефакти не са съхранени. Те се споменават само в испонски документи от XVI век.

Камъните с конична форма (вероятно от гранит) се намирали на дълбочина 2,5 м под каменна платформа, открита наскоро заедно с 20 други. Всички те са разположени във високопланинския регион Аякучо. Вероятно на тези площадки са били провеждани важни религиозни церемонии, които имали за цел да укрепят единството на разрастващата се империя на инките. Ако императорът не се намирал в столицата, той бил заменян с успех от един от камъните, който бил символ на това, че

Атауалпа, последният Върховен инка

властта му никога не изчезвала.

Камъните представлявали боговете, предците и слънцето. Понякога ги обличали със златни одежди. Испанците кощунствено сравнявали артефактите с изображения на „захарни глави“ (вид разфасовка на захар с конична форма), ананаси и кегли. Когато показали на Върховния инка Атауалпа Библията, той реагирал със същото презрение.

Както е  известно, инките не познавали писмеността. Находката била интерпретирана като «камъните на предците» благодарение на рисунка върху съд от XVI век, която се съхранява в Британския музей: слънце и две коленичили фигури. От двете страни на фигурите се намирали царят, царицата и представители на аристокрацията.

Източник: Guardian.