Европейците са познавали халюциногенните гъби още преди 6 хилядолетия. До този извод достигнаха учени, открили изображения в пещера в Испания, наподобяващи гъбите Psilocybe hispanica. Работата на изследователите е публикувана в списание Economic Botany, а кратка статия публикува New Scientist.

Изследователите Брайън Акерс от Флорида и Гастон Гусман от Мексико работили в пещера недалеч от общината Виляр дел Умо. На една от стените има голямо изображение на бик, а под него са разположени рисунки на 13 малки обекта, напомнящи гъби. След като изучили изображенията, авторите заключили, че древните обитатели на пещерата са рисували P. hispanica. Тази гъба е с куполообразна гугла и тънко пънче. Учените отбелязват, че на рисунката има както гъби с право пънче, така и с извита форма – точно както изглежда истинската P. hispanica.

Намерената в Испания рисунка на халюциногенни гъби (ако учените са прави) не е най-старото изображение на псилоцибе. Най-древната известна такава рисунка бе открита в Алжир и е на най-малко 7 хиляди години, а според някои оценки – даже на 9 хиляди години.

Гъбите от рода псилоцибе се срещат по целия свят. Те съдържат химичните вещества псилоцин и псилоцибин, притежаващи халюциногенно действие.