За искрено вярващите хора понякога казват, че не са от този свят, може би по аналогия с думите на Иисус към Пилат: «Моето царство не е от този свят ». Оказва се, че подобно твърдение не е далеч от истината и може да бъде обосновано научно: работата на мозъка на вярващите действително се различава от работата на мозъка на атеистите.

Статия за изследване, довело до подобно твърдение бе публикувана в «Psychological Science».Участниците в  изследването преминали тест на Струп (тест за когнитивен контрол), като по време на теста били свързани с електроди, измерващи мозъчната им активност. В сравнение с невярващите, вярващите показали значително по- малка активност в предната кора на главния мозък. Този участък обикновено се задейства в случай на необходимост от повишено внимание и промяна на поведението. Активирането на този участък става най-често вследствие на събития, предизвикващи безпокойство, например, след като сте допуснали някаква грешка.

При вярващите били забелязани следните интересни подробности: те правели по-малко грешки, но и реакцията на собствените им грешки била значително по-слаба (при това била открита обратно пропорционална връзка между силата на реакция и силата на вярата – колкото по-силно вярваш, толкова по-безгрешен се чувстваш).

«Този участък от мозъка може да бъде описан като сигнализация, която сработва в случай на неувереност или допусната грешка. Оказа се, че хората, вярващи в Бог, показват много по-ниска активност на този участък по време на допуснати грешки. По този начин, те по-малко се вълнуват и са подложени на по-малък стрес вследствие на грешките си», казва професор Майкъл Инзликт.  Резултатите от изследването показват, че религиозната вяра може да „произведе“ успокояващ ефект, смекчавайки безпокойството и тревогата, породени от допуснати грешки, или страха от неизвестното. Но трябва да се знае, че подтискането на тези емоции може да бъде нож с две остриета,  тъй като в някои случаи те са полезни и даже необходими. «Очевидно е, че твърде силната тревога е нещо лошо, тъй като в края на краищата вие ще бъдете парализирани от страх, но в същото време медалът има и обратна страна. Същият този механизъм ни предупреждава за нашите грешки. И ако вие не получавате негативни усещания, извършвайки грешки, то как ще се предпазите от тяхното повторение в бъдеще?», коментира  доктор Айън МакГрегър .

Автори на статията са професор Майкъл Инзликт и Джейкъб Хирш от Университета в Торонто, и доктор Айън МакГрегър и Кайл Неш от Университета в Йорк.