Ново изследване установи, че съществува лесен и ефикасен начин за запомняне на информация — оказва се, че за тази цел е достатъчно само да започнете някакви занимания със спорт четири часа след запознаване с новите данни.

fitness2В експеримента, проведен от учени от Холандия, взели участие 72 души. В продължение на около 40 минути те запомняли разположението на обекти на фотографии, след което доброволците били разделени на три групи. Първата отишла във фитнес залата веднага след усвояване на информацията, втората – след четири часа, а третата изобщо не се занимавала с физически упражнения.

Физическото натоварване се състояло от 35-минутни занятия на велотренажор при интензивност до 80% от максималната честота на сърдечния пулс на участниците. 48 часа по-късно участниците повторили тестовете, като демонстрирали това, което са запомнили. По време на повторния тест техният мозък бил сканиран с магнитно-резонансен томограф.

Групата, която се заела с фитнес четири часа след запознаването с данните, показала най-добри резултати. Сканирането на мозъка им показало също така повишена активност в хипокампуса.

Учените все още не могат да дадат обяснение на този ефект. Но според тях откритието им може да повиши продуктивността на обучението с помощта на физически занимания и дори да подобри дълговременната памет.

Източник: EurekAlert!