Учени смятат, че са открили отговор на въпросите, защо човек страда от подагра и затлъстяване. Според тях причината се крие далеч назад във времето, когато предците на човека е трябвало да преживеят дълъг период, в който плодовете не достигали.

Red-fruitРезултатите от изследването, проведено от американски специалисти от Технологичния институт в Джорджия, бяха публикувани в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Подаграта е заболяване, предизвиквано от натрупване в различни тъкани на кристали на пикочната киселина. Кристалите се натрупват, когато нивото на пикочна киселина в кръвта е твърде високо и бъбреците ни вече не могат да се справят. Повечето бозайници не за заплашени от такава опасност, тъй като притежават фермента уриказа, който разгражда пикочната киселина.

Но при човека и човекоподобните маймуни този фермент работи крайно неефективно по някаква причина. Затова, дори и при здрави хора концентрацията на пикочна киселина в кръвта е между 3 и10 пъти по-висока в сравнение с останалите животни. Авторите на статията решили да изяснят, на какво се дължи тази особеност на нашия вид. За тази цел те сравнили варианти на начина на действие на уриказата при различни бозайници.

Проучванията показали, че мутацията, довела до «повреда » в уриказата, се е появила у нашите предци преди около 17 милиона години. Точно по това време на Земята е имало захлаждане на климата. Учените смятат, че поради това застудяване древните примати са се сблъскали с недостиг на плодове – основна част от менюто им.

Пикочната киселина се образува при разграждане на фруктозата, съдържаща се в плодовете. Тя стимулира натрупването на запаси мазнина. Поради това учените предположили, че по време на застудяването, за нашите предци уриказата е била неизгодна: поради дефицита на плодове излишъкът пикочна киселина за тях не е бил страшен, напротив, това вещество им е било нужно за натрупване на мазнини по време на глад.

След време условията се променили, но «дефектната» уриказа си останала. Откритието помага да се обясни не само възникването на подаграта, но и епидемията от затлъстяване, обхванала човечеството. В миналото, когато нашите предци често гладували, техният организъм натрупвал мазнини безогледно при всяка една възможност. Това продължава и днес, въпреки изобилието от храна.