Учени смятат, че са намерили обяснение за топенето на леда в централната част на Гренландия. Според геофизиците, то е свързано с топъл поток, съществуващ от десетки милиони години под Гренландия.

7-25-12_andrew_greenlandmeltevent_1050_955_s_c1_c_cИзследването е публикувано в списание Nature Geoscience, а един от авторите му – Иван Кулаков, професор в Новосибирския държавен университет, разказва за откритието.

«Гренландия е огромно хранилище на лед. В случай на пълното му разтапяне, нивото на Световния океан ще се повиши със седем метра, което би имало катастрофални социални и екологични последствия по цялата планета», обяснява Кулаков.

Според него, в последно време са наблюдава все по-активно топене на ледовете в Гренландия. Досега се смяташе, че топенето е характерно само за крайбрежната зона на Гренландия. Това е районът, в който има плюсови температури. Но изследвания още от 2001 година показаха, че под централната част на Гренландия между леда и земната основа съществува слой вода. Тази разтопена вода образува истински езера и реки под леда, които спомагат за приплъзването на ледниците.

Изследването на учените било посветено на причините за възникване на вода под леда. Геофизиците изяснили, че водата се е появила там под въздействие на източник на топлина, наричан от учените мантиен шлейф. Мантийният шлейф е струя от вещество, която пробива литосферата и излиза на повърхността на Земята, образувайки вулкани.

Причина за разтапяне на леда в Гренландия е именно такъв шлейф, чиято възраст е около 250 млн години. Той е наречен Исландски, тъй като днес над него се намира Исландия, но преди 35–80 милиона години вследствие на движението на литосферните плочи Гренландия е преминала над шлейфа.

Под въздействието на шлейфа дебелината на един от участъците на литосферата под Гренландия се изтънила до 100 километра (преди това тя била 200 км) и така започнало топенето на леда в тази зона. Вулканичната активност от това време е потвърдена от магмени скали със съответната възраст.

Източник: Новосибирски държавен университет