Астрономи откриха най-големия и най-отдалечен във Вселената „океан”, чиито запаси от вода превишават 140 трилиона пъти обема на всички земни океани. Чудовищният извънземен океан е с местоположение около квазара APM 08279+5255, съобщи пресцентърът на Лабораторията за реактивно движение на NASA.

Илюстрация: CXC/M.Weiss; X-ray: NASA/CXC/PSU/G.Chartas

Квазарът APM 08279+5255, разположен на разстояние 12 млрд. светлинни години от Земята е най-мощният източник на енергия във Вселената. Той излъчва 65 хиляди пъти по-силно, отколкото цялата ни Галактика. Огромното светене възниква за сметка на поглъщането на материя от свръхголяма черна дупка, чиято маса е примерно 20 млрд. пъти по-голяма от масата на Слънцето.

Тъй като разстоянието до квазара е изключително голямо, сега ние го наблюдаваме такъв, какъвто е бил в ранните стадии на еволюция на Вселената, когато нейната възраст е била около 1,6 млрд. години. Астрономите и по-рано предполагаха, че дори в тази ранна епоха е било възможно съществуването на вода, но до момента не успяваха да я открият.

Сега два независими екипа астрономи, единият под ръководството на Дариуш Лис от Калифорнийския технологичен институт и вторият, начело с Мат Брадфорд от Лабораторията за реактивното движение, откриха, че този квазар е обгърнат от обвивка, съдържаща водна пара.

«Обвивката на квазара е уникална, тъй като в нея е възникнала гигантска маса вода. Това още един път доказва, че водата е разпространена навсякъде във Вселената, дори и в тези ранни времена », отбелязва Брадфорд.

Учените провели наблюденията с помощта на спектрометъра Z-Spec, разположен в Калифорнийската субмилиметрова радиообсерватория (екипът на Брадфорд) и интерферометъра PdBI (Plateau de Bure Interferometer) във френските Алпи (екипът на Лис).

Те установили, че около квазара се простира запълнена с газ област в протежение на стотици светлинни години. Този газ непрекъснато е подложен на рентгеново и инфрачервено излъчване от страна на квазара. И макар температурата му да не превишава 53 градуса под нулата по Целзий, а плътността му да е 300 трлн. пъти по-ниска от плътността на земната атмосфера, този газ е от 10 до 100 пъти по-плътен, отколкото е в една средна галактика, подобна на нашата.

Измерванията показали, че около квазара има толкова водна пара и други вещества, като въглероден окис, че за тяхна сметка черната дупка може да нарасне шест пъти. Резултатите от изследванията ще бъдат публикувани в Astrophysical Journal Letters, предава РИА «Новости».