Скалистата екзопланета GJ 1132b, която вече бе наречена горещ близнак на Венера, се намира на разстояние 39 светлинни години от Слънчевата система. Откритието е на астрономи от Масачузетския технологичен университет в САЩ.

Exoplanet_Comparison_GJ_1132_b

Сравнение на размерите на екзопланетата GJ 1132b и Земята.

По космически мерки планетата е разположена достатъчно близо (на разстояние от 370 трилиона километра) до Слънчевата система, за да може да бъде подробно изучена с телескопи от следващо поколение, намиращи се в момента в стадий на разработка. Засега това все още е невъзможно, немислим е и полет до GJ 1132b, поне в близко бъдеще. Но изследователите отдавна се опитват да изучат подобни небесни тела, за да разберат, съществува ли живот извън Слънчевата система.

Температурата на повърхността на GJ 1132b е около 230 градуса по Целзий, като планетата обикаля в непосредствена близост до своята звезда – Глийзе 1132. Според учените, би могло да се разбере много за повърхността на планетата, ако успеят да изучат молекулярния състав на нейната атмосфера. Но още отсега астрономите заявяват, че вероятността от съществуване на някакви форми на живот на планетата е крайно малка. GJ 1132b обикаля твърде близо до своята звезда, поради което една нейна година трае едва 1,6 земни денонощия, а на самата планета температурата е толкова висока, че дори и да е имало някога вода на нея, тя би се изпарила веднага. Но това не означава, че на GJ 1132b няма атмосфера, уточняват астрономите.

Учените предполагат, че независимо от значителната отдалеченост на планетата от Земята, ще успеят да проучат нейната атмосфера. Причината за тяхната увереност се крие във факта, че GJ 1132b обикаля около червено джудже, а звездите от този тип позволяват по-доброто наблюдение на небесните тела редом с тях, благодарение на не твърде яркото си (в сравнение със Слънцето) светене. Нещо повече, по думите на ръководителя на изследването Закъри Берта-Томпсън, учените смятат, че най-близките до Земята потенциално обитаеми планети се въртят по правило около червени джуджета. Именно това прави находката „една от най-значимите планети, откривани извън Слънчевата система„.

Целта ни бе да намерим двойник на Земята, но междувременно намерихме двойник на Венера“ – каза астрономът Дейвид Шарбоно от екипа открил GJ 1132b, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Източник: BBC