Британски археолози откриха сауна или парна баня на възраст около 4500 години в  Мардън Хендж (Marden Henge), Уилтшир, Великобритания. Науката археология (особено ако става дума за артефакти от ранната човешка история) трудно може да твърди нещо със 100% увереност, но в случая тази интерпретация е наистина най-вероятна. За откритието разказва Mail Online.

Фундаментът на намереното съоръжение се намира близо до река Ейвън, а това означава, че то е имало удобен и непресъхващ източник на вода, което очевидно е важно условие за една сауна или баня. Джим Лири, сътрудник на институцията Английско наследство (English Heritage, или по-точно Historic Building and Monuments Commission for England), комисия, отговаряща за съхраняване на историческото наследство на Англия, обяснява какво е дало на учените ключа за разбирането на значението на находката: «Зданието напомня на парната баня, използвана от североамериканските индианци, и ние решихме, че това е именно нещо такова, тъй като подът бе изцяло зает от огромно огнище – толкова голямо, че няма място за каквото и да е било друго – за живеене, за готвене или за домашни занимания. Ако сме прави, вероятно тази сауна е била използвана за ритуално очистване ».

Мардън Хендж е разположен на линията, съединяваща две от най-важните

Свещено място и в миналото, Ейвбъри и днес е място за поклонничество на последователите на друидите и други подобни култове.

съоръжения от Желязната епоха – Стоунхедж и Ейвбъри (Avebury). Тези две свещени в древността места се намират само на 32 км едно от друго, но историците така и не са достигнали до единодушно мнение относно връзката между тях – дали са били използвани от едни и същи хора, но с различни цели, например, за различни ритуали или по различни поводи, или са били своего рода конкуренти.

Мегалитните кръгове в Ейвбъри са били построени преди около 5000 години, тоест малко по-рано от Стоунхендж, но принадлежат към същата епоха. Мнозина поставят Ейвбъри по-високо от Стоунхендж, който е толкова популярен сред туристите.