Учени от Университета Портсмут, Великобритания откриха, че най-здравият биологичен материал са „зъбите“ на мекотело с названието Морска мида.

800px-Common_limpets1Морските миди използват езика си, покрит с миниатюрни зъби, за да остържат храната си от камъни по океанското дъно и да я поставят в устата си. Заедно с храната те изяждат и доста камък на прах. Зъбите им са с минерало-протеинов състав. Този композитен материал се оказал по-здрав не само от всички природни материали, но и от повечето материали, създадени от човека. Зъбите на създанието на практика се състоят от миниатюрни влакна желязна руда, преминаващи през протеинова основа и съединени по специфичен начин помежду си.

Според учените, това откритие може да помогне за подобряване на изкуствените материали, използвани при строителството на самолети, кораби, автомобили и дори за направата на пломби. За да определят здравината на зъбите на Морските миди, учените им придали форма на пясъчен часовник, прикрепили ги от двете страни към лостчета в в атомно-силов микроскоп и започнали да ги „разтягат“, докато зъбите не се счупили в най-тънкото място: централната част на образците била 100 пъти по-тънка от човешки косъм. Експериментът показал, че здравината на материала издържа на около 5 гигапаскала — а това е по-здраво от повече видове коприна, която до момента се смяташе за рекордьор по здравина сред природните материали.

Нека напомним, че миналата година канадски учени изобретиха стъкло, което при падане се деформира но не се чупи, — те почерпиха вдъхновение за изобретението си от морските раковини. Изследвайки структурата на раковините, учените успели да увеличат якостта на стъклото 200 пъти.

Източник: BBC