В римски катакомби бяха открити най-древните изображения на четирима апостоли – Петър, Йоан, Андрей и Павел.

Фреските с ликовете на четиримата апостоли бяха разкрити след отстраняване на варовиковите отлагания, образували се по стените и тавана на катакомбата, вследствие на високата влажност и недостиг на въздух. Този слой калциев карбонат бе отстранен чрез използване на модерна лазерна технология на микровзривове с образуване на пара, която отделя варовика от фреската.

Изображение на св. Петър

Изображенията на апостолите били открити, изрисувани върху свода на крипта, принадлежала на римска аристократка, която се придържала към християнското учение. Фреските се датират около втората половина на IV век – първата половина на V век.

Работата в катакомбите на базиликата Санта Текла (в православната традиция – Първомъченица Текла) продължава вече две години и е финансирана от Ватикана, който е похарчил за почистване на фреските над 60 хиляди евро. Ръководителят на археологическите изследвания Фабрицио Бисконти заяви, че това са най-ранните открити изображения на четирима апостоли едновременно, макар и да са известни по-древни фрески с лика само на апостол Петър.

Апостолите Андрей, Петър и Йоан влизали в числото на дванадесетте апостоли – спътници и ученици на Христос, а Павел в млдежките си години дори е вземал участие в преследването на християни. Но след срещата с възкръсналия Иисус, според преданието, той се обърнал в християнската вяра. Павел, който до покръстването си носил името – Савел, обиколил цяла Мала Азия,Гърция и Италия и основал там многочислени християнски общини. В резултат на това бил причислен към апостолите, а посланията му („Към римляните“, „Към  коринтяните“ и т.н.) станали важна част от Новия завет.

Изображение на св. Павел

Апостол Павел бил обезглавен по заповед на Нерон  в 64 г. и бил погребан на мястото, където по-късно била построена църквата Сан-Паоло-фуори-ле-мура („базиликата Св. Павел извън градските стени „). През 2009 г. бе открит саркофаг под олтара на този храм, в който изследователите откриха кости, тъкан, златни пластини, и папа Бенедикт XVI обяви, че това са останките на апостол Павел. За изучаването на съдържанието на саркофага не можеха да бъдат използвани рентгенови лъчи – каменните стени се оказаха прекалено дебели, и тогава в камъка бе пробито микроскопично отверствие, в което вкараха спецална сонда. Доказано бе, че останките принадлежат на човек, живял между I и II век. Но дали това е именно Павел е трудно да се каже.