Американски и британски учени изследваха разноцветни рибки, открити в Африка, при които на мястото на изгубените зъби израстват нови.

cichlidsВ съвместния си проект биолози от Технологичния институт в Джорджия, САЩ и Кингс колидж, Великобритания проучили различни видове цихлиди, обитаващи езерото Малави, намиращо се между Малави, Мозамбик и Танзания. Биолозите успели да разгадаят и дори се научили да управляват процеса на регенерация на зъбите при тези риби и смятат, че е възможно да отключат този механизъм и при човека.

Според един от изследователите – Пол Шарп – научното им изследване е важно за разбиране на процеса на растеж и регенерация на зъбите по принцип, в това число и при човека. Изследването позволило да се открият гените, отговорни за тези процеси. Изучаването на биологичния механизъм на регенерация на зъбите ще позволи създаването на нов вид терапия, насочена към естествената замяна на изгубените зъби при възрастен човек.

Биолозите наблюдавали, как зъбите и вкусовите рецептори, които при цихлидите растат в епителиалните тъкани, се формират при ембрионите на рибите. Изследователите изучавали цихлиди от два родствени вида. Едните, които се хранели от планктон, почти не се нуждаят от зъби, затова и имат малко такива. Другите притажават както зъби, така и вкусови рецептори, тъй като се хранят с водорасли, които откъсват от камъните.

В хода на експеримента учените кръстосали представители на двата вида, за да установят, кои гени отговарят за плътността и концентрацията на зъби и вкусови рецептори. Любопитно е, че част от въпросните гени се оказали идентични с тези при мишките.

С помощта на химически разтвори, в които биолозите потапяли ембрионите, те се научили да ускоряват или забавят процеса на растеж на зъби и рецептори от епителиална тъкан. Оттук учените направили извода, че определени химически сигнали може да отключат процеса на регенерация от тази тъкан и при човешките зъби.

Изследователите възнамеряват в бъдеще да «заставят епителия в човешката уста да изработва зъби и вкусови рецептори», но отбелязват, че е не по-малко важно да се открие механизма за регенерация и на нерви и кръвоносни съдове, в противен случай новопридобитите зъби няма да функционират.

Източник: Medical Daily