Учени от университета в Шефилд предполагат, че са успели да открият следи от живот, дошъл на Земята от космоса. Тези изводи бяха направени след проучване на резултатите от експеримент, при който бе изпратен аеростат в стратосферата.

Екип изследователи под ръководството на професор Милтън Уейнрайт откри микроорганизми на височина 22-27 км. Аеростатът бе пуснат в стратосферата по време на последния метеоритен поток Персеиди.

„Много хора ще кажат, че тези биологични частици са били издигнати в стратосферата от Земята, но частици с такъв значителен размер не могат да се издигнат от повърхността на такава височина“, казва Милтън Уейнрайт. – „Нещо подобно може да стане само по време на мащабно вулканично изригване, но в продължение на три години не е имало такова. Единственото обяснение, което ние имаме сега е, че организмите са дошли при нас от космоса“. Професор Уейнрайт признава революционността на хипотезата си. „Ако това действително е така, то ще промени напълно нашите представи за биологията и еволюцията. Учебниците ще трябва да се пренаписват „.

Аеростатът бил проектиран от Крис Роуз и Алекс Бейкър от университета Шефилд. В аеростата било поставено специално устройство, което било отворено за взимане на проби едва на височина 22-27 км. След това аеростатът с образците се приземил успешно недалеч от Уейкфилд. Изследвайки взетите проби, учените открили частици, подобни на фрагмент от диатомово водоросло, и няколко необичайни частици от биологични обекти.

Всички те били твърде големи, за да може да се говори, че са били издигнати чак до стратосферата от въздушни потоци от повърхността на Земята. Милтън Уейнрайт категорично отхвърля възможността за контаминация на образците на всички етапи от експеримента.

Групата учени планират отново да пуснат аеростат за потвърждение на резултатите, този път през октомври. Пускът ще съвпадне с метеоритния дъжд, който ще предизвика кометата Хейл-Боп при своето преминаване покрай Земята. Учените се надяват, че ще открият много други необичайни организми.