Натрупват се все повече аргументи в полза на теорията, че на Червената планета са съществували условия, пригодни за живот.

NASA_Mars_Rover

На 25 януари марсоходът Opportunity отбеляза десет години от акостирането си на Марс. За това време той измина над 38 км, срещайки по пътя си метеорити и прашни бури. Но откритията му не свършват. Изследователите съобщиха, че марсоходът е попаднал на скала, датираща от най-древни времена. Анализът ѝ показал, че преди около 4 милиарда години на Марс е съществувала благоприятна за живот вода.

Неговият последовател Curiosity, започнал мисията си на Червената планета през  август 2012 г., откри малко преди това подобни минерали на дъното на пресъхнало езеро, разположено на 8 хиляди км от сегашното местоположение на Opportunity, което е съществувало стотици милиони години по-късно. Става ясно, че на цялата планета е имало годна за живот среда в продължение на милиони години в различно геологично обкръжение. «Колкото повече го изучаваме, толкова повече Марс започва да ни напомня на Земята с нейното разнообразие от типове околна среда», подчертава планетологът Бетани Елман от Калифорнийския технологичен институт в САЩ. Opportunity прекара по-голямата част от последното десетилетие, пътешествайки по наситена със сулфати равнина, носеща името плато на Меридиана.

indexНастоящото откритие започва през август 2011 г., когато марсоходът достигна метеоритния кратер Индевър с диаметър 22 км, който е бил образуван преди около 4 млрд. години. След като проучи участък от неговата периферия и прекара поредната марсианска зима роувърът се отправи на юг.

По същото време планетологът Реймънд Арвидсън от Университета Вашингтон в Сейнт Луис, заместник-ръководител на мисията, проучвал спътникови данни. Със спектрометъра на апарата Mars Reconnaissance Orbiter била заснета изучаваната област в по-висока резолюция от обичайното. Арвидсън забелязал, че на запад от Opportunity има концентрация на богати на глина скали. Глината, както е известно, се формира във водна среда, затова ученият позвънил на шефа си и предложил да насочат марсохода в тази посока, а не на юг.

Слел известно време Opportunity се изкачил на малкия, оголен хълм Матиевич-хил. Химическият анализ на скалите действително показал наличие на глинест минерал от групата на смектитите, богат на алуминий. Този и други открити минерали позволяват да се предположи, че скалите са се формирали във водна среда с почти неутрално pH.

Тези скали са разположени по-долу от онези, издигнати от удара на метеорита, създал кратера Индевър, тоест те са се намирали там още преди сблъсъка. «Това са най-старите скали, от всички, на които се е натъквал Opportunity», обяснява Арвидсън.

Иначе казано, най-древната марсианска среда, изучавана до днес, е била водна и е притежавала неутрален pH-фактор, тоест, възможно е , тя да е поддържала известни ни от Земята форми на живот. По-късно, след падането на метеорита, водата е станала по-киселинна и наситена със сулфат – съответно и по-малко пригодна за живот.

И Opportunity, и Curiosity потвърждават хипотезата, че в началото на историята на на Марс са се формирали много глинести минерали, подчертава  Елман. Сега следва да се изясни, колко различни типа пригодни за живот среди е имало на Марс на различни места и в различно време.

В същото време Curiosity е все още далеч от своята цел – планина с височина 5 км, по чиито склонове учените се надяват да открият геологически ключове на загадките от марсианската история. Що се отнася до Opportunity, той се подготвя за следващата зима, след което ще се отправи на юг, към по-богато местонаходище на глинести минерали.

Източник: Nature News.