Изследването на езерото Ходжсън, което се намира под дебел пласт лед в Западна Антарктида, позволи на специалисти от Британската антарктическа служба да открие около 20 вида различни микроби.

С помощта на сонда учените успяха да вземат проби от дъното на езерото от дълбочина 93 метра. Понастоящем Ходжсън е покрит с лед с дебелина само от 3-4 метра, но преди хиляди години водоемът е бил скрит от почти 500 метра лед.

Ръководителят на изследването, професор Дейвид Пирс от Университета Нортумбрия, обяви, че в биоматериалите са били открити ДНК на бактерии, чиято възраст се определя на около 100 000 години.

В пробите вода били открити около 20 вида микроби, в това число и екстремофили – микроорганизми, които са способни да оцеляват и да се размножават в различни екстремни условия, например, при необичайно ниски температури. Изследователите открили и няколко вида изкопеми типа бактерии. Тези бактерии, както предполагат специалистите, са еволюирали и постепенно са се приспособили към суровите условия в Антарктида.

Изучаването на поведението на микроорганизмите и другите форми на живот под дебелия лед, в среда с екстремно ниски температури и ограничено количество хранителни вещества, трябва да помогне на учените да разберат повече за произхода на живота на Земята. Освен това, резултатите от изследването ще помогнат и за разрешаването на въпроса за възможното съществуване на живот на други планети, включително и на ледения спътник на Юпитер Европа.