Праисторическа „магистрала“, използвана от динозаврите преди повече от 100 милиона години, бе открита в североизточната част на канадската провинция Британска Колумбия, съобщи „Канейдиън прес“, цитирана от БТА.

dinosaur-path-20150426Палеонтолозите са разкрили стотици отпечатъци по древната пътека. Най-старият от тях може да е на повече от 120 млн. години. Пътеката била в близост до езерото Уилистън, на хиляда и петстотин километра от Ванкувър.

По нея ясно личат следи на различни отдавна измрели животни, запечатани в камъните и скалите. Видимата ѝ част се равнява на три игрища за американски футбол, а повечето следи са датирани на около 115-117 милиона години.

Специалистът от палеонтологическия център на Британска Колумбия Рич Маккри разказва, че пътеката съхранява стотици отпечатъци на праисторически животни. Общо двадесет различни вида динозаври редовно са ползвали този път. Учените оценяват високо потенциала на находката за изследването на живота от тази епоха. Очаква се мястото да се превърне в туристическа атракция.