Преследване на иманяри в околностите на Йерусалим спомогна за откриването на древна църква, в която е напълно вероятно да е бил погребан пророк Захария.

Откритието е направено от полицейски екип, командван от Амир Ганор, детектив от Израелското управление за защита на старините (IAA). Тази структура е  специализирана за „лов” на иманяри и нелегални търговци на антики.

Преследвайки група палестинци, „специализирали се” в кражбите на антични монети, Ганор и неговите хора се натъкнали на част от порта, частично затрупана с пръст. След няколкоседмичин разкопки специалистите от IAA открили остатъци от храмова постройка, която вероятно е била разрушена от земетресение преди около 1300 години.

Храмът е с внушителни размери (приблизително колкото баскетболно игрище) и в него освен рухналите мраморни колони, е открит практически напълно запазен мозаечен под.

Изображение на пророк Захария в Сикстинската капела, направено от Микеланджело (снимка Wikimedia).

Под олтара била открита погребална камера, в която именно археолозите подозират, че е бил погребан еврейският пророк Захария. Според преданието, около 520 г. пр. Хр. той написал книга с проповеди, която станала част от Стария завет. Пророк Захария заедно с пророк Агей призовавал да бъде възстановен Йерусалимският храм. Той предсказал и тържественото влизане на Иисуса Христа в Йерусалим, Юдовото предателство за тридесет сребърника и разбягването на апостолите по време на Христовите страдания. Пророк Захария се нарича още и сърповидец, защото имал видение – слизащ от небето сърп, който покосява неправедните люде.

Предположението на специалистите, че това е гробът именно на пророк Захария, а не на някой друг, се основава на анализа на християнски източници и на така наречената Мадабска карта – антична мозаечна карта-пано върху пода на православната църква Свети Георги в йорданския град Мадаба. За да бъде доказана тази теза, обаче, са нужни още доказателства, така че, археолозите продължават своята работа.

Руините на църквата, отнасяни към V—VII век пр. Хр. са разположени на 40 км на юг от Йерусалим. Под тях е открита мрежа от тунели и пещери от времето на Втория Храм (516 г. пр. Хр. – 70 г.), които са били използвани от юдеите по време на въстанието на Бар Кохба срещу римското владичество през 131–135 г.

Мадабската карта е най-древната карта на Светите земи Създадена е от византийски творци през VІ в. В оригинал е била с размери 21 и 7 m е съдържала над 2 млн. цветни камъчета. В центъра на картата е изобразен Йерусалим с Храма Господен.

Любопитно в случая е, че честването на пророка е на 8 февруари, тоест откритието почти съвпада с празника в чест на пророк Захария, което вероятно ще даде основания на вярващите, да го изтълкуват като знак свише. Може би е така.