Нивото на честност на населението е в пряка зависимост от нивото на корупция сред ръководството на страната и местните представители на едрия бизнес — до този извод достигнаха учени от Нотингамския университет във Великобритания.

16-03pageТе открили, че «лошият пример» на висшите чиновници се оказва заразителен за гражданите, които в отговор на фалшифицирането на избори и вземането на подкупи по висшите етажи на властта, започват също да мошеничестват и да се опитват, например, да не плащат данъци.

В своето изследване психолозите проверявали, как етиката на правителствата влияе на честността на гражданите в различни страни. За тази цел първоначално те събрали данни от открити източници, в частност резултати от мониторинги на Transparency International, за нивото на корупция в различните страни. А след това експериментално оценили честността на гражданите в тези държави.

«Тест за честност» преминали 2500 младежи, които предвид възрастта им с висока вероятност не били много наясно с нивото на корупция в страната им. Експериментът се заключавал в следното. Учените предлагали на доброволците да хвърлят зар, за да спечелят награда. Колкото по-голямо число се падало, толкова повече плащали на човека. При това в помещението, където участниците в експеримента хвърляли зарове, нямало учени, тоест на доброволците било казано, че ще се вярва на думата им.

Но наблюдение все пак имало – младите хора били снимани от скрита камера, благодарение на което психолозите съдели след това за степента на честност на доброволците. Според резултатите от изследването, най-честни се оказали представителите на Великобритания. Сходни нива на честност показали гражданите на Швеция, Германия, Литва и Италия. В най-голяма степен склонни към измама от тестваните се оказали жителите на Танзания, Мароко, Китай и Виетнам.

Изследователите твърдят, че данните от теста със зарчето съвпадат с резултатите от мониторинга на нивото на корупции в съответните страни. В частност, според докладите на Transparency International, Великобритания влиза в Топ-10 на най-малко корумпираните държави в света. През 2015 България запазва своята позиция от 2014-та – 69-а от 168 държави по света, с резултат 41.

Източник: The Telegraph