Британски диетолози публикуваха резултати от изследване, според което закуската може да повиши съществено успеваемостта на учениците. Статията на учените е публикувана в списание Public Health Nutrition, а кратка информация може да се намери на сайта на университета в Кардиф.

LOC (Mack)Учените провели допитване сред пет хиляди ученици на възраст от 9 до 11 години в британски начални училища, в хода на което изяснили какви са особеностите на режима на хранене на децата и какво е менюто им. След събирането на тези изходни данни, учените проследили в течение на 18 месеца промените в успеваемостта на учениците.

Изследователите открили положителна връзка (с незначителни отклонения за двата пола и особеностите на организация на храненето в различните училища) между ранния прием на храна и успеваемостта: учениците, които не пропускали закуската сутрин, се учели средно два пъти по-добре от останалите.

Експертите обърнали специално внимание и на качеството на храната, тъй като некачествените и/или вредни продукти (като чипс и сладки неща) се отразяват на успеваемостта по не най-добрия начин. Оказало се, че такива продукти с високо съдържание на въглехидрати попадат в менюто на всеки пети ученик.

Според учените, тяхното мащабно изследване потвърждава важността на сутрешното хранене за повишаване на успеваемостта на учениците и слага край на дебатите за целесъобразността на ученическите закуски.